lördag 31 mars 2012

I morgon

Har suttit inne på hippson.se och kollat in lite olika dressyrövningar. Tänkte testa dom i morgon. Har ni testat någon av dessa? fungerar dom bra i sådanna fall? :)


Gör så här: Du kan rida övningen i alla tre gångarter, men börja lämpligen i skritt. Trav brukar också fungera fint. Gör inte för många övergångar per diagonal i början, dela i stället upp det på färre och rid respektive väg noggrant.
I galopp: Rid med bogen in eller i öppna på de raka linjerna och i sluta på diagonalen.
 
A. Följ långsidan en liten bit i öppna. Ställ sedan om och rid skänkelvikning längs diagonalen, till exempel in till kvartslinjen. Sedan rider du öppna rakt fram mot kortsidan igen, och en skänkelvikning in till medellinjen. Välj om du går ut i samma varv ett par gånger och sedan byter, eller om du växlar varv hela tiden. 
I själva växlingen mellan öppna och skänkelvikning, tänk på att framdelen ska vinklas om lite lätt och att ställningen ska växla.
- För att undvika att hästen snubblar eller tappar balansen ska du inte göra omställningen så länge hästen rör sig i sidled på diagonalen. Ändra böjningen längs linjen som går mot kortsidan, säger Ulf.







Övningen kan ridas i alla gångarter men fungerar bäst i trav och galopp. Unga hästar kan ha svårt att gå på 10-metersvolter i galopp. Håll dig till trav om hästen inte är stark nog.
Börja med att rida tre bågar som går från spåret in till medellinjen. Ställ över mjukt när du byter varv, bågarna får inte bli hackiga. Hästen ska bjuda framåt utan att gå i ett överilat tempo. Första bågen påbörjas redan i mitten på kortsidan, du ska alltså inte rida ut i hörnen.
Lägg till volterna
När du kan rida övningen på ett mjukt och taktfast sätt, och hästen gör omställningarna utan att spänna sig kan du börja lägga in volter i en eller flera av bågarna (se skiss). Innerskänkeln ska hjälpa hästen att ta stöd på yttertygeln i volterna. I princip ska du när som helst kunna lätta på innertygeln.
Hästen ska spåraVar noggrann med att hästen spårar och inte sladdar ut med rumpan. Om hästen tappar takt och tempo kan det bero på att den inte är stark nog, och att du därför måste lägga större bågar och volter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar